Foliumzuur

Start al met foliumzuur slikken vóór de zwangerschap

Foliumzuur

Foliumzuur is een vitamine die ook wel vitamine B11 genoemd wordt. Foliumzuur is nodig voor de groei en goede werking van het lichaam en voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen. Ook is foliumzuur belangrijk voor de vroege ontwikkeling een ongeboren kind. Foliumzuur is nodig voor de vorming van het zenuwstelsel van het kind. Het gebruik van extra foliumzuur verlaagt het risico op een kind met een openruggetje of open schedel (neuraal buis defect).

Waar komt foliumzuur in voor?

Foliumzuur is een van de weinige vitamines waar Nederlanders niet altijd genoeg van binnenkrijgen, vooral zwangere vrouwen. Foliumzuur komt van nature voor in groene groenten, volkorenproducten, brood, vlees, zuivel en citrusfruit. Bij het koken wordt een zeer groot deel hiervan vernietigd. In Nederland worden er geen voedingsmiddelen verrijkt met een synthetische vorm van foliumzuur.

Wanneer beginnen?

Het advies is om te starten met foliumzuur zodra je stopt met anticonceptie en zwanger wil worden. Hierdoor bouw je een extra hoge dosis op wat direct, zodra de zwangerschap zich aandient, van betekenis is. Als je zwanger bent is het advies om in de eerste 10 weken van de zwangerschap extra foliumzuur te blijven gebruiken. Vanaf 10 weken zwangerschap heeft extra foliumzuur geen toegevoegde waarde meer en kan ermee worden gestopt.

Hoeveel foliumzuur moet ik slikken?

De voorgeschreven hoeveelheid is dagelijks een tablet van 0.4 of 0.5 mg foliumzuur of een tablet van multivitaminen (speciaal voor in de zwangerschap) waarin dat is verwerkt.

Uitzondering

Vrouwen die eerder een kind met een openruggetje of openschedel hebben gehad, wordt geadviseerd om 5 mg foliumzuur te slikken. Dit zelfde geld voor vrouwen die zwanger zijn van een meerling. Een recept hiervoor is te verkrijgen bij de verloskundige/gynaecoloog of huisarts

Meer informatie?

Kijk voor meer informatie op voedingscentrum.nl of strakszwangerworden.nl

'Het is ongezond om almaar over gezondheid te praten.'

Twijfel je over wat wel/niet kan? Overleg met Puur verloskundigen.