Foliumzuur

Het advies is om te starten met foliumzuur zodra je stopt met anticonceptie en dus zwanger wil worden. Hierdoor bouw je een extra hoge dosis op, wat direct zodra de zwangerschap zich aandient van betekenis is. Zodra je zwanger bent is het advies om in de eerste 10 weken van de zwangerschap extra foliumzuur te blijven gebruiken.

Zodra je zwanger bent is het advies om in de eerste 10 weken van de zwangerschap extra foliumzuur te blijven gebruiken. De voorgeschreven hoeveelheid is dagelijks een tablet van 0.5 mg foliumzuur of een multivitamine (speciaal voor in de zwangerschap) waarin dit is verwerkt. Foliumzuur is een stof uit de vitamine-B-groep (B11). Foliumzuur komt van nature voor in groene groenten en citrusfruit. Bij het koken wordt een zeer groot deel hiervan vernietigd.

In Nederland worden er geen voedingsmiddelen verrijkt met een synthetische vorm van foliumzuur. Het gebruik van extra foliumzuur verlaagt het risico op een kind met een openruggetje of open schedel (neuraal buis defect).

Vanaf 10 weken zwangerschap heeft extra foliumzuur geen toegevoegde waarde en kan ermee worden gestopt. Vrouwen die eerder een kind met een open ruggetje of openschedel hebben gehad, wordt geadviseerd om 5 mg te slikken. Dit zelfde geld voor vrouwen die zwanger zijn van een meerling. Een recept hiervoor is te verkrijgen bij de verloskundige/gynaecoloog of huisarts. Zie voor meer informatie straks zwanger worden of de Verloskundige.

 

Vitamine D

Vitamine D stimuleert de ontwikkeling van sterke botten en is dus belangrijk om voldoende van te hebben. In veel soorten voeding zit vitamine D, zoals margarine, vis en ei. Ook door buiten in de zon te zijn kan door de huid vitamine D worden opgenomen en aangemaakt. Niet iedereen heeft voldoende voorraad vitamine D, bijvoorbeeld als je niet veel buiten komt, ’s winters en mensen met een donkere huidskleur. De Gezondheidsraad adviseert uit voorzorg 10 mg per dag extra te slikken, overweeg of dit voor jou van toepassing is.

Slik foliumzuur het liefst al vóór de zwangerschap.

Het gebruik van foliumzuur verlaagd de kans op een kindje met een neuraal-buis-defect.