Geboorteplan

Een geboorteplan is een document waarin je jouw wensen voor de bevalling en die van je partner kunt noteren. Hierdoor maak je voor ons je verwachtingen, behoeften en angsten inzichtelijk.

In een gesprek over het geboorteplan kunnen wij nadere uitleg geven en bekijken of het plan ook mogelijk is. Een geboorteplan draagt bij aan een positieve ervaring van de bevalling.

Dit komt onder andere doordat je vooraf nadenkt over wat er tijdens de bevalling kan gebeuren en wat je belangrijk vindt. Tevens kan dit document bij een overdracht aan een andere zorgverlener (bijvoorbeeld de gynaecoloog) worden meegenomen.

Een geboorteplan schrijven

Voor het maken/schrijven van een geboorteplan heeft de KNOV (Koninklijke Nederlandse Organisatie voor Verloskundigen) twee mogelijkheden ontwikkeld. Je kunt ‘geboorteplan’ online invullen of op papier. Zie voor verdere informatie geboorteplan.

Het bespreken van het geboorteplan

Geef op het spreekuur aan de verloskundige aan zodra je geboorteplan (bijna) klaar is. Wij kunnen deze dan (eventueel de volgende afspraak) bespreken.

Een bevalling valt niet te voorspellen.

Het komt zoals het komt. Heb je wensen voor je bevalling? Maak een geboorteplan!