Kindsbewegingen voelen

Het voelen van kindsbewegingen start rond de tweede helft van de zwangerschap. Vrouwen die al eens bevallen zijn zullen hun baby eerder voelen dan vrouwen die voor het eerst zwanger zijn. Vanaf 27 weken zwangerschap is het belangrijk dat je de baby dagelijks voelt bewegen.

Er kan grote variatie zijn in het voelen van kindsbewegingen. De ene baby is veel actiever dan de andere. Ook zal je de baby minder voelen bewegen als je zelf druk bent. De baby zal een groot deel van de dag slapen en dan zal je ook geen bewegingen voelen. De periodes van slaap worden langer naarmate de zwangerschap vordert en de baby krijgt aan het eind van de zwangerschap minder ruimte om te bewegen.

Hierdoor zal je de baby in de laatste weken van uw zwangerschap meestal ook wat minder regelmatig en intensief voelen. Het is belangrijk om grote veranderingen in het voelen van leven, vooral als de baby veel minder beweegt dan je gewend was, serieus te nemen.

Wanneer moet je contact opnemen uw behandelaar, de verloskundige of gynaecoloog?

  • Bij ongerustheid of twijfel over het aantal bewegingen van de baby. bellen mij minder leven voelen, kindsbewegingen puur verloskundigen Schagen
  • Wanneer de baby ineens veel minder beweegt dan je gewend bent.

Meer informatie?

Lees voor meer informatie ook de folder van de KNOV “Je baby voelen bewegen” of in de folder van de gynaecoloog “Jouw zwangerschap: Je baby voelen bewegen”.

'De warmte die ik van jou voel, zorgt steeds voor een goed gevoel.'

– Hendrink Hoogland –