Voor de gezondheid van de zwangere vrouw en het (ongeboren) kind is goede voeding en vitaminevoorraad vóór de bevruchting en in de zwangerschap van belang. Bij een goede, gevarieerde voeding en voldoende calorieopname (eten voor twee is niet nodig) is het niet noodzakelijk extra vitaminen te gebruiken. Foliumzuur (zie kopje foliumzuur) vormt hierop een uitzondering voor de eerste 10 weken. Goede voeding bestaat uit een gevarieerd gebruik van voedingsmiddelen uit onderstaande groepen:
- Brood, granen, aardappelen, rijst en peulvruchten: Dit zijn belangrijke energiebronnen.
- (Verse) groente en fruit: belangrijke leverancier van vitamines, mineralen en vezels.
- Melk(producten), kaas, soja(producten), ei, vlees, vis en kip: Belangrijk voor de calcium- en eiwitbehoefte voor zowel jezelf als voor je baby.
- Margarine: Voorziet je in je behoefte van Vitamine A en D
1,5- liter vocht.
Lijnen tijdens de zwangerschaps- of borstvoedingsperiode wordt afgeraden.
Listeria bacterie
Een listeria besmetting verloopt meestal via voedsel. Besmetting met deze bacterie kan gevolgen hebben voor het ongeboren kind. Onderstaande adviezen worden gegeven ter voorkoming van het oplopen van een besmetting;
- Eet in de zwangerschap geen kazen die van rauwe melk (‘au lait cru’) zijn gemaakt. In rauwe melk kan de listeriabacterie groeien. Je kan wel gewoon gepasteuriseerde melk of kazen van gepasteuriseerde melk gebruiken.
- Eet liever verse salades dan kant-en-klaar salades.
- Was je groenten goed.
- Eet liever geen producten lang na de bereiding ervan (>12 uur).
- Vermijd in de zwangerschap rauwe vis in vacuümverpakkingen en sushi met rauwe vis.
- Vermijd schaal- en schelpdieren.
Toxoplasmose
De infectieziekte Toxoplasmose gondii wordt veroorzaakt door een parasiet. Indien deze infectie voor het eerst wordt doormaakt in de zwangerschap kan dit tot ernstige afwijkingen bij het ongeboren kind leiden. Om infectie te voorkomen is het advies om:
- Geen rauw of rosé gebakken vlees te eten (zoals filet Américain, ossenworst of rosbief). In onvoldoende verhit vlees komen soms ziekteverwekkers voor die onder andere toxoplasmose veroorzaken. Bak je vlees goed door of vries het eerst in (minimaal -18C) om op deze manier de parasiet te doden.
- Was rauwe groenten en fruit goed. In ongewassen groenten en fruit komen soms ziekteverwekkers voor die onder andere toxoplasmose veroorzaken.
- Vermijd contact met kattenontlasting. Werk in de tuin met handschoenen aan en verschoon de katten en zandbak liever niet zelf.
Vitamine A
Voor zwangere vrouwen is vitamine A een aandachtspunt. Vitamine A speelt een belangrijke rol bij de groei. Per dag heeft een zwangere 800 microgram vitamine A nodig. Een te hoge inname van Vitamine A kan schadelijke gevolgen voor het ongeboren kind hebben. Omdat lever en orgaanvlees grote hoeveelheden vitamine A kan bevatten, raadt de gezondheidsraad zwangere vrouwen af om lever te eten. Matig gebruik van leverproducten levert tijdens de zwangerschap geen problemen op. Hierbij is het wel van belang om geen multivitaminen te gebruiken die vitamine A bevatten.
Zie voor meer informatie over voedingsadviezen op voedingscentrum.nl