Echo

Echoscopie is niet meer weg te denken uit de hedendaagse verloskundigenpraktijk. Ook bij Puur verloskundigen zijn we geschoold om echo’s te maken en beschikken we over een echoapparaat. Echoscopie geeft veel informatie over de zwangerschap, maar nog lang niet alle diagnoses kunnen ermee worden gesteld of opgespoord. Er zijn verschillende redenen waarom echo’s gemaakt kunnen worden Deze echo’s worden vergoed door de zorgverzekeraar.

Op het moment dat niet helemaal duidelijk is wanneer de zwangerschap is ontstaan of wanneer bloedverlies optreed na een positieve zwangerschapstest, kan dit een reden zijn om een echo te maken. Met een echo is rond 7 weken vaak een duidelijke zwangerschap vast te stellen. Voor 7 weken zwangerschap kan een echo aanvullende informatie geven, maar is het niet altijd mogelijk duidelijkheid te geven over de vitaliteit van de zwangerschap.

Een termijnecho is een echo waarbij de uitgerekende datum precies berekend kan worden. De termijnecho wordt bij voorkeur verricht tussen 10 en 12 weken zwangerschap, dan is deze meting (van hoofd tot stuit) het meest betrouwbaar.

Soms is er een indicatie om de groei van het kindje specifieker in de gaten te houden. Deze reden kan vóór de zwangerschap al duidelijk zijn, dit wordt dan in overleg met jullie opgenomen in het zorgpad. Ook kan er tijdens de zwangerschap een reden ontstaan om de groei extra te meten door middel van een echometing. In overleg zal worden gekeken wanneer dit zal plaatsvinden. Het is dus niet standaard bij iedereen nodig.

Meer informatie over groeiecho’s

Voor meer informatie over groeiecho’s verwijzen wij je naar de folder op website van degynaecoloog.nl.

De liggingsecho wordt uitgevoerd tussen 35 en 37 weken zwangerschap, indien gewenst. Deze echo is bedoeld aanvullend op de informatie die we krijgen van het uitwendig onderzoek. Uit onderzoek is gebleken dat niet alle liggingen aan het eind van de zwangerschap goed worden gevoeld wanneer dit handmatig gebeurt, ook na een echo zou de ligging nog kunnen veranderen, maar de kans is klein. Echo kan daarbij dus nuttig en aanvullend zijn.

Onder het kopje onderzoek en screening is de uitleg over de 20 weken echo te lezen. Daarnaast is op de website van het RIVM de folder over de 20 weken echo (het SEO) in meerdere talen te downloaden.

Pretecho is voor vele ouders een mooi moment om met een niet-medische reden naar het kindje in de buik te kijken. Het visualiseren van je kindje in je buik geeft een speciaal gevoel en wordt tastbaarder. Puur verloskundigen vinden dat ieder stel recht heeft op een pretecho. Wij bieden dan ook alle zwangeren aan om 2x op een moment naar eigen keuze een pretecho te komen maken, gratis! Er zijn voorwaarden gesteld aan deze echo. Lees hier de voorwaarden. En iedereen die je mee wilt nemen is welkom. Heb je vaker de behoefte om een pretecho te laten maken worden daar kosten voor in rekening gebracht.

3D echo

Prenatale screening; een beslissing die ieder voor zich moet maken.