Praktische zaken

Bij de komst van een kindje komt veel kijken. Een zo goed mogelijke voorbereiding is van belang.

Hieronder staan enkele praktische punten om aan te denken bij de voorbereiding. Zijn er nog vragen of problemen? Bespreek deze dan met ‘Puur verloskundigen’

Ziekenhuistas
Het is aan te raden om vanaf 36 weken een ‘ziekenhuistas’ klaar te hebben staan voor het geval je plotseling/met spoed naar het ziekenhuis moet. Ons advies is om in de ‘ziekenhuistas’ in ieder geval te voorzien van:

Voor de baby

  • 2 setjes kleding voor de baby (romper, shirtje, broekje, sokjes, mutsje) en een vestje
  • Wikkeldoek/omslagdoek

Voor jezelf

  • Een (of twee) shirt die lekker zit tijdens je bevalling
  • Schone kleding voor na je bevalling ( (voedings) BH)
  • Extra paar sokken
  • Toilettasje
  • Evt druivensuiker, maagzuurmedicatie, lippenbalsem of massage olie
  • Mobiel en oplader

Algemeen

  • Fototoestel (opgeladen en een lege geheugenkaart)
  • Leesvoer voor jou en je partner (of iets anders ter vermaak)
  • Verzekeringspas en legitimatie
  • Autostoeltje voor de baby

Neem te allen tijden je zwangerschapskaart mee!

ziekenhuistas ziekenhuiskoffer vluchttas vluchtkoffer puur verloskundigen thuis en poliklinisch en medium risk bevallingen

Vanwege Arbo technische redenen is het verplicht om je bed bij je bevalling en kraamperiode minimaal 70 cm hoog te hebben. Als je aangemeld bent bij ‘Omring kraamzorg’ is dit zelfs 80 cm. Wij hebben als verloskundigen liever een iets hoger bed dan een bed dat net te laag is. Wij kunnen door deze hoogte ons beroep, op een gezonde manier uitoefenen. Zorg dat je bed vanaf 37 weken is verhoogd. Je kunt hiervoor bed ‘klossen’ bij de thuiszorgwinkel regelen, leeg kratje onder de poten plaatsen of eigen gemaakte houten blokken/planken. .

Het is verstandig om te zorgen dat je huis en huisnummer goed zichtbaar en dus vindbaar zijn. Mochten wij of andere hulpverleners met spoed bij je langs komen, kan dit kostbare tijd schelen!

Op het moment dat je naar het ziekenhuis gaat, bijvoorbeeld voor een poliklinische bevalling, maar soms ook in het geval er een medische indicatie ontstaat, is het van belang het vervoer naar het ziekenhuis geregeld te hebben. Op het moment dat je zelf niet de beschikking hebt over een auto en met de taxi moet, zorg dan dat telefoonnummers daarvoor klaarliggen. Belangrijk daarbij is dat je wel altijd een autostoeltje meeneemt voor het vervoer van de baby. Het is niet gebruikelijk dat de verloskundige mensen meeneemt naar het ziekenhuis, daar is ze niet voor verzekerd.

Wanneer het niet de eerste bevalling is, is het goed om wat voor de oudere kinderen te regelen voor het moment de bevalling zich aandient. Als het in de nacht gebeurt, kunnen kinderen soms in hun bed blijven slapen. Het kan ook onrust geven wanneer de oudere kinderen nog in de buurt zijn en dit heeft vaak een negatief effect op de bevalling. Organiseer altijd een ‘opvang-plan’ en een plan B. Iemand die ze te allen tijden op kan komen halen. Zorg ervoor dat de telefoonnummers van deze personen paraat liggen.

'Het enige dat onmogelijk is, is de mogelijkheid dat iets onmogelijk is.'