De maand oktober staat in het teken van stoppen met roken; Stoptober! Naast de begeleiding tijdens het spreekuur vinden wij dit een goede gelegenheid meer informatie te delen over roken tijdens de zwangerschap en erna.
Roken voor, tijdens én na de zwangerschap brengt risico’s met zich mee. Uit onderzoek blijkt dat 8,6% van de zwangere vrouwen dagelijks rookt tijdens de zwangerschap. In de groep laagopgeleide vrouwen is dit percentage het hoogst, namelijk 22%.
De schadelijke stoffen in tabaksrook zijn veel gevaarlijker voor een (ongeboren) baby, dan voor een volwassene. Tijdens de zwangerschap is een ongeboren baby nog volop in ontwikkeling. Als die ontwikkeling misgaat, zijn de veranderingen vaak blijvend. Ook zijn de lever en nieren bij een ongeboren kind nog niet ‘af’. Ze zijn nog minder goed in staat om schadelijke stoffen op te ruimen, waardoor die stoffen lang in het bloed blijven circuleren en veel schade kunnen aanrichten. Daarnaast zorgen de nicotine en koolmonoxide in rook ervoor dat er minder zuurstof en minder voeding bij de baby kan komen. Na de geboorte is het erg belangrijk rookvrij te blijven. Voor beide ouders! Meeroken is voor baby’s gevaarlijk.
Kinderwens
Het is belangrijk om eerst te stoppen met roken, dan pas met de anticonceptie. Vaak weet je namelijk pas na enige weken dat je zwanger bent. Als je doorgaat met roken, kan je ongeboren kind zich, zonder dat je dat weer, al minder goed ontwikkelen. In de eerste weken ontwikkelen de vitale organen van het kind zich.
Als je stopt met roken, word je ook vruchtbaarder, waardoor je makkelijker zwanger raakt. Dat geldt ook voor je partner. Roken leidt bij mannen tot minder zaadcellen, minder gezonde zaadcellen en een grotere kans om impotentie. Samen stoppen met roken is makkelijker dan alleen. Een extra voordeel van allebei stoppen, is dat je dan tijdens de zwangerschap niet ‘meerookt’ als je partner rookt waar je bij bent.
Tijdens de zwangerschap
Wanneer je rookt of meerookt tijdens de zwangerschap, loopt de baby grote risico’s. Ook heb je zelf meer kans op complicaties.
Als je schadelijke stoffen in je lichaam krijgt, zoals bij roken, ruimen je lever en nieren de stoffen grotendeels op. Bij ongeboren kinderen zijn die organen nog niet ‘af’. Schadelijke stoffen kunnen bij ongeboren kinderen daarom langer in het bloed blijven en meer schade aanrichten. Ongeboren kinderen zijn negen maanden lang volop in ontwikkeling. Dat is een kwetsbare fase. Als het misgaat, zijn de veranderingen vaak blijvend. Tabaksrook bevat nicotine en koolmonoxide. Nicotine vernauwt de bloedvaten die voeding en zuurstof naar de baby vervoeren. Koolmonoxide neemt in het bloed de plaats in van zuurstof, waardoor het bloed minder zuurstof kan bevatten. De baby krijgt door roken dus minder zuurstof en minder voedingsstoffen.
Roken tijdens de zwangerschap verhoogt het risico op een miskraam, vroeggeboorte, te laag geboortegewicht van de baby, placenta loslating en heeft voor de baby flinke gevolgen op de langere termijn. Kijk op de website voor meer informatie.
Tip: bekijk het filmpje over “rookvrij zwanger“.
Na de bevalling
Nicotine wordt via de borstvoeding aan het kind doorgegeven. De moedermelk smaakt dan minder lekker. Volgens sommige onderzoeken kan de zogenoemde toeschietreflex (het naar buiten laten spuiten van de moedermelk) door het roken verminderen en slapen baby’s van rokende moeders minder regelmatig. Toch heeft borstvoeding, ook als je rookt, veel voordelen. Moedermelk bevat stoffen die de baby beschermen tegen allerlei infecties en die het immuunsysteem versterken. Lukt het je niet om te stoppen met roken probeer dan in ieder geval om gedurende twee uur voor de voeding niet te roken. Het nicotinegehalte is dan op het laagste niveau. Als je rookt, rook dan buiten, niet onder een open raam en niet in bijzijn van je baby.
Voorkom dat je kind na de geboorte rook inademt. Baby’s en jonge kinderen zijn extra kwetsbaar voor tabaksrook omdat ze nog volop in de groei zijn en hun longen en afweersysteem nog niet uitontwikkeld. De giftige stoffen uit sigarettenrook blijven lang in de ruimte hangen. Hoe lang is afhankelijk van hoe goed je ventileert. Baby’s die meeroken hebben een hogere kans op wiegendood, tabaksrook heeft een ongunstige invloed op de groei van de longen en baby’s hebben een grotere kans op het ontwikkelen van bronchitis en astma. Rokende ouders hebben vaker een baby die langdurig en veelvuldig huilt. Tevens hebben kinderen die meeroken een grotere kans om oorontsteking en hersenvliesontsteking te ontwikkelen.
Hulp bij stoppen met roken
Heb je een kinderwens, ben je zwanger of ben je net bevallen en heb je moeite om van de sigaretten af te blijven; wij kunnen helpen! Vraag de verloskundigen naar de adviezen en de mogelijkheden voor ondersteuning bij het stoppen. De websites van roken-info.nl en rookvrijookjij.nl bevatten ook veel informatie en tips over het stoppen met roken.