Een harde buik is de samentrekking van de baarmoederwand die al vanaf een vroeg stadium kan optreden. De baarmoederwand is een grote spier die ervoor gemaakt is het kindje te beschermen, maar ook het orgaan wat ervoor moet zorgen dat een kindje geboren kan worden. Harde buiken zijn normaal. Het kan worden beschouwd als de oefening voor weeën. Niet iedere zwangere vrouw ervaart harde buiken. Sommige vrouwen ervaren het als een strak gespannen, harde buik (vandaar de naam). Aan de buitenkant is met de hand de buik niet meer in te drukken. Het gevoel kan vervelend of irritant zijn. 
Het verschil tussen harde buiken en weeën
- Harde buiken zijn niet pijnlijk.
- Harde buiken zorgen niet voor ontsluiting of verandering van de baarmoedermond.
- Harde buiken komen minder frequent voor.
Soms komt het in de zwangerschap voor dat de vrouw vaak (meer dan 10 per dag) harde buiken heeft. Dit kan soms ook normaal zijn. Maar er zijn verschillende redenen waardoor harde buiken vaker kunnen optreden. Groei van het kindje en dus groei van de baarmoeder is één reden. Ook stress en drukte kunnen de baarmoeder extra prikkelen. Een andere reden kan bijvoorbeeld een blaasontsteking of buikgriep zijn.
Aangeraden wordt, op het moment dat er vaak harde buiken optreden, ze pijnlijk zijn vóór 37 weken zwangerschap óf samengaan met andere klachten, contact op te nemen met ‘Puur verloskundigen’
Tips bij vaak harde buiken
- Probeer drukte te vermijden, dit kan soms inhouden dat je minder moet gaan werken of een betere verdeling moet maken van de werkzaamheden op een dag.
- Drink voldoende (minimaal 2 liter per dag), bij twijfel aan een blaasontsteking kun je urine bij de huisarts laten controleren.
- Rust gedurende de dag, eventueel een warme douche of een lekkere warme kruik tegen je buik.