Koortslip en een baby? Oppassen geblazen
Een koortslip kan levensbedreigend zijn voor een baby. In een zwangerschap kan een koortslip bij de zwangere vrouw of naasten geen schade veroorzaken bij de ongeboren baby. Na de geboorte kan dit wel. Het is daarom van belang te weten wat een koortslip is en waar je op kunt letten.
Wat is een koortslip?
Een koortslip is een infectie van de huid. In de meeste gevallen verschijnt een koortslip op of rond de lippen. Deze infectie wordt veroorzaakt door een herpes virus (herpes simplex virus type 1). In eerste instantie ontstaat er jeuk en/of een branderig gevoel, waarna de huid op het plekje opzwelt. Er ontstaan kleine blaasjes. Na een aantal dagen drogen de blaasjes in tot korstjes. Na een (ruime) week is de koortslip meestal weer genezen.
Eenmaal een koortslip gehad, dan blijft het herpes virus in je lichaam aanwezig. Een koortslip kan hierdoor met enige regelmaat terug komen. Dit komt vaak voor bij een daling van de weerstand, bij koorts en bij blootstelling aan de zon.
Hoe vindt besmetting plaats?
Het herpes virus is aanwezig in het vocht van de blaasjes op of rond de lippen en in verse korstjes. Door contact met het besmettelijke vocht kan iemand het virus overdragen. Dit kan door direct contact zoals zoenen/ knuffelen of bijvoorbeeld via de handen. Een indirecte manier kan ook besmetting veroorzaken; door een kopje waar iemand met een koortslip van heeft gedronken. Een koortslip is zeer besmettelijk. De besmettelijke fase is voorbij wanneer de blaasjes en de korstjes verdwenen zijn.
Gevaarlijk voor baby’s?
Een koortslip is in principe niet gevaarlijk voor degene die de koortslip heeft. Voor een baby (tot ongeveer 4-12 weken oud) is deze infectie wel gevaarlijk, in sommige gevallen zelfs dodelijk. Een baby heeft een nog niet optimaal ontwikkeld afweersysteem. Het is mogelijk dat een baby door het herpes virus een hersenvliesontsteking of een ontsteking van het hersenweefsel oploopt. Hieraan kan een baby overlijden of op latere leeftijd restverschijnselen aan overhouden zoals epilepsie.
Koortslip voorkomen?
Om de kans op een her infectie te verkleinen kun je het beste ervoor zorgen dat je weerstand zo goed mogelijk is/blijft. Gebruik daarnaast een goed beschermend zonnebrandmiddel voor de zon. Denk aan hygiëne; was je handen regelmatig! Voel je koortslip al opkomen? Zorg er dan voor dat deze zo snel mogelijk indroogt. Er bestaan meerdere medicamenteuze producten die je kunt gebruiken zodra je een koortslip voelt opkomen of hebt. Vraag hiernaar bij de drogist of apotheek. Plak het blaasje af waar nodig.
Besmetting voorkoming?
Om te voorkomen dat je anderen besmet als een koortslip opkomt/aanwezig is, is het belangrijk om goed op hygiëne te letten en geef anderen geen kus. Om besmetting naar een pasgeboren baby te voorkomen is het verstandig om niet in aanraking te komen met de baby. Heb je een kraamvisite gepland? Bel deze dan af om te verzetten. Is het je eigen kind of is er geen mogelijkheid om contact te vermijden zorg er dan voor dat je de baby niet knuffelt in de buurt van je gezicht en niet zoent. Was je handen voor iedere verschoningsbeurt om besmetting via handen te voorkomen. Je kan eventueel gebruik maken van een mondkapje of een speciaal pleistertje op je lip.
Borstvoeding?
Heb je een pasgeboren baby en geef je borstvoeding? Dat is geen probleem. Je kunt gewoon doorgaan met de borstvoeding maar let ook hierbij extra goed op de hygiëne