Anticonceptie

Na de geboorte kan het bloedverlies aanhouden 6-8 weken na de bevalling. De cyclus komt weer opgang. Wanneer de eerste menstruatie plaats zal vinden kan niet van te voren gezegd worden. Bij borstvoeding kan dit zelfs uitblijven.

Ongeveer 2 weken voor je eerste menstruatie komt, vindt de eisprong plaats; het moment dat je weer zwanger kan worden. Het is verstandig om al tijdig na te denken over een anticonceptiemiddel.

Bij het laatste bezoek in de kraamperiode en tijdens de nacontrole zal de verloskundige de verschillende opties met je bespreken Sommige anticonceptiemiddelen zijn niet voor iedereen/voor iedere moment geschikt.

In de borstvoedingsperiode ben je beperkt in de keuze van anticonceptiemiddelen. Mocht je meer informatie willen over de verschillende anticonceptiemiddelen kijk dan op de anticonceptie.nl of anticonceptie voor jou. Daarnaast geeft de keuzekaart voor anticonceptie na de bevalling geeft een mooi overzicht. Op de spreekuurlocaties te Schagen en Anna Paulowna hebben wij voorbeelden (dummy’s) van verschillende anticonceptiemiddelen tot onze beschikking. Deze voorbeelden kunnen wij gebruiken bij onze voorlichting tijdens de nacontrole. Wil je de voorlichting of het voorlichtingsmateriaal eerder zien vraag hier dan naar bij de verloskundigen.

Sinds 2019 plaatsen wij als verloskundigen ook spiralen. Er zijn verschillende soorten op de markt dus het is vaak goed je van te voren te verdiepen en één te kiezen die bij je past. De verloskundige kan je ook helpen bij deze keuze.  

Het recept voor de spiraal krijg je van de verloskundige zodat je de spiraal bij de apotheek kan kopen/ ophalen. Deze neem je mee naar de afspraak voor het plaatsen ervan. 

Vóór het plaatsen van een spiraal wordt geadviseerd een SOA test te verrichten, je kunt een zelf-test afname set krijgen via de praktijk. Een SOA kan grote consequenties hebben voor de vruchtbaarheid wanneer er een spiraal geplaatst wordt.  

Complete zorg bij het plaatsen van een spiraal is belangrijk. Er wordt echoscopisch gekeken of de spiraal op de juiste plek zit. De verloskundigen zijn altijd bereikbaar voor vragen over klachten of bijzonderheden.  

Neem voor meer informatie of voor het maken van een afspraak telefonisch of per mail contact met ons op. Nadat de afspraak is ingepland versturen wij altijd nog onze informatiebrief met aanvullende informatie.

 

Je eisprong is al voor je eerste menstruatie

Denk aan anticonceptie!