Anticonceptie

Na de geboorte kan het bloedverlies aanhouden 6-8 weken na de bevalling. De cyclus komt weer opgang. Wanneer de eerste menstruatie plaats zal vinden kan niet van te voren gezegd worden. Bij borstvoeding kan dit zelfs uitblijven.

Ongeveer 2 weken voor je eerste menstruatie komt, vindt de eisprong plaats; het moment dat je weer zwanger kan worden. Het is verstandig om al tijdig na te denken over een anticonceptiemiddel.

Bij het laatste bezoek in de kraamperiode en tijdens de nacontrole zal de verloskundige de verschillende opties met je bespreken Sommige anticonceptiemiddelen zijn niet voor iedereen/voor iedere moment geschikt.

In de borstvoedingsperiode ben je beperkt in de keuze van anticonceptiemiddelen. Mocht je meer informatie willen over de verschillende anticonceptiemiddelen kijk dan op de anticonceptie.nl of anticonceptie voor jou. Op de spreekuurlocaties te Schagen en Anna Paulowna hebben wij voorbeelden (dummy’s) van verschillende anticonceptiemiddelen tot onze beschikking. Deze voorbeelden kunnen wij gebruiken bij onze voorlichting tijdens de nacontrole. Wil je de voorlichting of het voorlichtingsmateriaal eerder zien vraag hier dan naar bij de verloskundigen.

Je eisprong is al voor je eerste menstruatie

Denk aan anticonceptie!